I en nylig behandlet sak i formannskapet peker kommunedirektøren på fire hovedområder der forsterkede miljøtiltak skal iverksettes. Det er foreslått å bevilge totalt 3,5 millioner kroner til en rekke miljøfremmende tiltak, hvorav 2 millioner kroner er øremerket generelle forbedringer, og 1,5 millioner kroner skal gå til utvidelse av kantsoner.
Økonomiske insentiver til bønder
For å øke gjennomføringsgraden av tiltakene vil kommunen tilby økonomiske insentiver til bønder og grunneiere. Støtteordningen innebærer at midlene i hovedsak vil gå til tilskudd til produsenter, mens en mindre del vil brukes til økt kontroll og oppfølging av nye forskrifter.
Blant de viktigste tiltakene er økt fokus på regional miljøkravforskrift (RMK), som trådte i kraft 1. januar 2025. Forskriften, utarbeidet av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, stiller strengere krav til å redusere avrenning fra jordbruket for å sikre god økologisk tilstand i vannforekomstene. I tillegg er det varslet en ny gjødselbrukforskrift, som vil sette strengere krav til planlegging og dokumentasjon av gjødsling.
Prioriterte miljøtiltak
Kommunen foreslår å bruke midlene til følgende fire tiltak:
- Bekkeåpninger: For å redusere forurensning og forbedre naturlig vannflyt tilbys det 70 % kommunalt tilskudd i tillegg til 50 % tilskudd fra SMIL-ordningen. Prosjektet kan gi søkerne et overskudd på 20 % for å øke insentivene til å gjennomføre tiltaket.
- Økte kantsoner: For å begrense avrenning og erosjon foreslås det en støtteordning hvor grunneiere kan få inntil 70 % kommunalt tilskudd og 50 % SMIL-tilskudd. Totalt settes det av 300.000 kroner til dette tiltaket.
- Etablering av fangdammer og fangbekker: Disse tiltakene bidrar til å redusere avrenning av næringsstoffer til vassdragene. Kommunen tilbyr 50 % tilskudd fra SMIL-ordningen og 50 % fra kommunale midler, med en kostnadsramme på 800.000 kroner.
- Sikring av gjødsellagre: For å forhindre lekkasjer fra gjødsellagre foreslås det tilskudd til tilsynskummer og avskjermingstiltak, med 60 % støtte fra SMIL-ordningen og 40 % kommunalt tilskudd. Dette tiltaket har en kostnadsramme på 100.000 kroner.
Økt tilsyn og kontroll
Med de nye forskriftene vil kommunens tilsynsoppgaver øke. En del av de kommunale tilskuddsmidlene vil derfor bli brukt til administrativ oppfølging og kontroll for å sikre at tiltakene gjennomføres korrekt og gir ønsket effekt på vannmiljøet.