Et par av dem har tatt pennen fatt og skrevet leserbrev om sine inntrykk fra møtet.
– Vi kom for å høre hva Sandefjord kommune har tenkt å gjøre med vårt rådhus. Det fikk vi ikke svar på, annet enn at kommunen vil selge tomta og la det være opp til kjøper å rive og bygge omsorgsboliger med mest mulig profitt, skriver Frederikke Margrethe Møller, tidligere kommunestyrerepresentant i Stokke kommune i Sandefjords Blad.
Omsorgsboliger på rådhustomta
Møller reagerer på måten temaet ble presentert.
– Kommunens representant fortalte oss hvor dyre vi eldre er for kommunen og at kommunen kunne spare penger på at vi slutter å brekke hofter. Det var ikke særlig pedagogisk å si noe slikt til engasjerte eldre mennesker, skriver hun.
Videre påpeker hun i leserinnlegget at mange eldre utfører frivillig arbeid for kommunen, uten å få betalt.
– Kanskje noen av disse oppgavene heller burde vært utført av kommunens egne ansatte? spør hun retorisk.
Riving fremfor gjenbruk
Selv om kommunens representant understreket at prosessen fortsatt er i en tidlig fase, kom det fram at tomta allerede er vedtatt solgt med en åpen reguleringsplan. Det er foreslått bygging av en ny bygning på seks til åtte etasjer, noe som innebærer riving av dagens kommunehus.
– Hvis vi skal ta hensyn til miljøet, Parisavtalen og FNs bærekraftsmål, er det eneste riktige å gjenbruke eksisterende bygninger framfor å rive og bygge nytt, framholder Møller.
Hun kritiserer kommunen for å prioritere høyest mulig salgspris framfor miljøhensyn.
– Sandefjord kommune har åpenbart tenkt å frasi seg ethvert ansvar for miljøet når de legger opp til riving. De selger en tomt og ikke en bygning, sier hun.
Høye priser og mangel på parkeringsløsning
Flere møtedeltakere reagerte ifølge henne også på at kommunen ikke stiller krav til prissetting av omsorgsboligene.
– Det hørtes ut som kommunen vil selge tomta dyrest mulig, uten å stille krav om rimelige boliger. Det vil være opp til utbygger å tjene mest mulig på boligene, mener Møller.
Hun hevder dette i praksis vil ekskludere eldre med lavere inntekt fra å kunne bosette seg i de nye omsorgsboligene.
– Det ble sagt at de som flytter inn forutsettes å ha en villa eller en gård å selge. Fattigfolk blir det ikke plass til i omsorgsboliger i Stokke, skriver Møller.
I tillegg peker hun på at den planlagte høyden på bygget bryter med tidligere vedtak i Stokke kommune.
– Tidligere hadde vi et vedtak om at det ikke kunne bygges høyere enn fire etasjer i Stokkebyen, og at nye bygg skulle ha garasjekjeller for å spare dyrkbar jord. Nå har kommunen bestemt at tomta ikke egner seg til garasjekjeller, og at de som skal bruke bygget må parkere andre steder, heter det i leserinnlegget.
Et møte med få svar
Ifølge Møller ble det tidlig klart at de frammøtte ikke ville få de svarene de ønsket.
– Vi kom for å få informasjon om framtida til vårt rådhus. Det eneste vi fikk vite, var at Sandefjord kommune vil selge det og at kjøper står fritt til å rive og bygge nytt, skriver hun.
Også Dag Hogne Haugstad var på møtet og reagerer på det som kom fram. Han viser i sitt leserinnlegg blant annet til SINTEF-beregninger som forteller at rehabilitering av bygg påvirker miljøet halvparten så mye som å rive og bygge nytt. Gjenbruk av bygninger vil derfor være et avgjørende bidrag i det grønne skiftet.
- Riving av Kommunehuset/Rådhuset i Stokke må avgjøres ut fra svaret på følgende: Skal vi gi blaffen i Parisavtalen og FNs bærekraftmål? Dersom svaret er JA, kan vi rive og bygge nytt. Dersom svaret er NEI, kan vi IKKE ha riving som alternativ, skriver Haugstad og konkluderer:
- Sandefjord kommune må pålegge utbygger å oppgradere Kommunehuset/Rådhuset til framtidig bruk som omsorgsboliger. Ideelt sett bør Sandefjord kommune være byggherre for disse boligene. Da kan kommunen sørge for at disse boligene blir for de eldre som trenger omsorgsboliger mest, ikke bare for de eldre som har best økonomisk bæreevne.