- Soletunet ble første gang sertifisert som Livsgledehjem i mars i fjor. Siden har alle våre ansatte lagt skulderen til og gjort sitt ytterste for å innfri de mange forventningene det innebærer, forteller Ruth Solveig Thorsen til Stokkemagasinet.

IMG_1167
Turer i det fri er viktig i Livsglede-prosjektet. (Foto: Privat)

Anerkjennelse av kvalitet

Resertifiseringen er en viktig anerkjennelse av det omfattende arbeidet som hver dag gjøres for at den enkelte beboer skal oppleve å ha et sunt og meningsfullt liv. Og det var ikke snakk om en overfladisk liksom-sjekk da representantene kom for å undersøke forholdene, sier Thorsen. Hun har vært enhetsansvarlig på Soletunet i snaut seks år nå.

- Livsglede-prosjektet er en nasjonal satsing. To sentre i Sandefjord har vært med i denne første fasen. Gjennom «Livsglede for eldre» skal virksomheter med heldøgns eldreomsorg sørge for at beboerne får tilrettelagte og meningsfulle aktiviteter.

Ni kriterier er nedfelt i «handlingsprogrammet»:  Den enkelte beboer skal komme ut i frisk luft minst en gang i uka, få kontakt med dyr, kunne opprettholde personlige fritidssysler, oppleve kontakt mellom generasjonene ved besøk av skoleelever, barnehagebarn, frivillige og organisasjoner - blant annet.

- Samrøret med barn og unge er svært viktig for beboerne våre. Likeså kontakten med dyr. Her på tunet har vi besøk av høner, kaniner, geitekillinger, ponnier - ja, til og med en liten grisunge har vi hatt innom.

Med tanke for hele mennesket

Musikk, kulturopplevelser og ivaretakelse av beboernes åndelige behov hører også med som kriterium. Derfor skorter det ikke på livfulle arrangementer a la dansegalla og konserter med kjente artister. Egne «olympiske leker» har også stått på programmet.

For å skape det sunne psykososiale miljøet som Livsglede-prosjektet tilstreber, har Soletunet et utstrakt samarbeid med lokale ressurser - frivillige og organisasjoner, blant disse Olaløkka og Tuften barnehager, kirken, Stokke Kantori, Røde Kors´ ulike tjenester, Den Kulturelle Vandringsstaven, Kulturskolen, Soletunets Venner og en rekke engasjerte enkeltpersoner.

- Og ikke å forglemme beboernes pårørende, legger Thorsen til. De bidrar også i stor grad til å skape den trygge og gode atmosfæren og noen ønsker også å bidra med aktiviteter.

Thorsen legger ikke skjul på at enkelte av medarbeiderne var litt betenkt i starten. Man kunne så å si høre sukket; enda flere arbeidsoppgaver.

- Evalueringen vi har gjort viser tvert imot at endringene og de nye oppgavene er blitt veldig godt mottatt blant medarbeiderne. Hverdagene er mer meningsfulle, hyggeligere og mer varierte også for alle som steller og pleier. De har med begeistring tatt fullt eierskap til Livsglede-prosjektet. Nå handler arbeidsdagen om mye mer enn «mat og medisin»!

Nå med pårørendemedarbeider

Med en en prosjektstilling som pårørendemedarbeider tar Soletunet ytterligere et steg for å yte hjelp og omsorg men nå for beboernes nærmeste. Stillingen er finansiert med midler fra Helsedirektoratet og er å betrakte som en pilot - i første omgang ut dette året. Sosionom Else Aase begynte i jobben i april, men har jobbet i omsorgssektoren gjennom en årrekke.

- Det er en kjent sak at mange pårørende selv sliter og strever i den livssituasjonen de står i. Undersøkelser viser at rundt 60 prosent av dem selv er syke. Å ha fokus på deres behov er min eneste oppgave de dagene jeg jobber på Soletunet, forteller Aase.

Det har vært mye snakk om de pårørendes situasjon og mange tiltak er også satt inn. Men i Sandefjord er Soletunet først ute med et så konkret og dedikert tilbud kun til pårørende.