Korpsenes felles julekonsert har vært et årlig kulturelt høydepunkt gjennom 34 år.
- Det er en flott mønstring som alltid har hatt bred appell til stokkefolk. Stokke kirke er jo et stort konsertlokale. Likevel er den rundt trekvart full under felleskonserten hvert år. Kanskje betyr det noe at inngangen er gratis, antyder styreleder i Korpset Vårt gjennom tretten år, Torhild Kristiansen.
Hun legger til at selv om konserten er gratis, er det svært mange som bidrar i «kollekten». De innsamlede midlene går alltid til skolekorpset.
![]() |
Dirigent Joachim Johansen med et knippe aspiranter. Fra venstre Oscar Nygård Pedersen, Benjamin Vestskogen Raaberg, Gustav Hansen Ringstad og Josefine Halvorsen. |
Tinius dirigerer «The Polar Express»
Korpsene veksler på å bære arrangøransvaret. I år er det Korpset Vårt som står for all tilrettelegging. Programmet for konserten følger stort sett samme mønster fra gang til gang.
- Åpningen med aspirantenes luciatog er like høytidelig og stemningsfull hvert år. Rekruttene har ikke begynt å spille sammen ennå, men det er viktig at alle deltar ved en anledning som denne, sier Kristiansen. Den musikalske menyen åpnes av juniorkesteret, som har den første avdelingen. Det er ordentlig rørende å se og høre dem.
Skolemusikkens hovedorkester og Korpset Vårt har også hver sin avdeling. Fellesnummeret avslutter julekonserten - før forsamlingen reiser seg og unisont synger Deilig er jorden.
- Vi synes jo det er ekstra morsomt at en fra skolemusikkens egne rekker, femten år gamle Tinius Aabøe-Løvvold skal dirigere finalenummeret, temamelodien fra den populære julefilmen «The Polar Express». Ellers er er det korpsenes egne dirigenter som fører an: Joachim Johansen leder skolemusikkens to avdelinger slik han har gjort i 27 år, Fredrik Gulbrandsrød Korpset Vårt sitt innslag. Han har vært korpsets dirigent i rundt 20 år.
Det blir utvilsomt et kraftfullt finalenummer når skolekorpsets rundt 40 og voksenkorpsets snaut 30 musikere setter inn støtet.
Gledelig tilvekst
For de unge musikerne er dette en veldig spesiell erfaring, mener Eirik Dragvik. Han har vært skolemusikkorpsets styreleder de siste 6-7 årene.
- Særlig for aspirantene som er med for første gang, er dette en uforglemmelig opplevelse.
Han forteller at korpset etter noen år med stagnasjon og tilbakegang, nå kan notere hyggelig tilvekst.
- Vi får 5-6 nye aspiranter i 8 års-alderen hvert år, og det å få opptre for et stort publikum, som under julekonserten, er slikt som bidrar til å øke motivasjonen til å bli med videre.
Han gleder seg over at interessen for korpsmusikken igjen stiger etter noen års stagnasjon og nedgang. For få år siden hadde korpset under 40 musikanter, nå er antallet 46.
- Kanskje har det ryktes at vi har et så godt miljø, sier Dragvik. Spesielt morsomt er det at flere voksne har blitt med inn i korpset og spiller sammen med barnet sitt. Noen har startet helt fra grunnen av sammen med sønn eller datter.
![]() |
Korpset Vårt håper medlemmer i skolemusikken etter hvert slutter seg til deres rekker. |
80-åringen har fått forbud
Han mener miljøet kjennetegnes ved et svært godt samhold.
- Vi jobber bevisst med inkludering. I pausene er de største i korpset flinke til å ta seg av de mindre. I seminarer og andre sammenkomster trekkes korpsets eldste - 18-19-åringene - inn som instruktører og ledere. Alt dette bidrar til å bygge et inkluderende og trygt miljø.
Kristiansen håper for sin del å kunne lokke noen av ungdommene over til Korpset Vårt etter hvert som de «vokser ut» av skolemusikken.
- Vi har plass til mange flere i rekkene. Tilveksten er skrinn. Vi blir jo eldre alle sammen. Ja, eldstemann fylte nettopp 80 år! Vi har lagt ned forbud mot at han slutter, sier hun lattermildt.
Det er særlig på «grovmessing» sårbarheten er størst nå om dagen. Gleden var desto større da de i høst fikk en ung barytonist bosatt på Melsom inn i gruppa. Men ytterligere forsterkninger er sterkt etterlengtet.
Nå ønsker korpsene alle velkommen til å høre bygdas egne musikanter spille julen inn.