IMG_4299
Kan du hjelpe meg å få fikset dette skjørtet, undret stortingsrepresentant Ragnhild Male Hartviksen. Sigrun Kirkeberg visste råd.

ustiskomiteen behandler for tida totalberedskapsmeldingen. Den inneholder tiltak som berører ikke bare forsvaret men hele det sivile samfunnet. Nå var Hartviksen  ute etter å få innblikk i kulturarbeidet som drives gjennom bygdekvinnelagene. 

- Også deres engasjement handler jo dypest sett om beredskap og sjølberging, sier stortingspolitikeren. 

Nøysom - en ny møteplass

Prosjekt Nøysom er tenkt som en drop-in møteplass for deling av praktisk kunnskap - blant annet om reparasjon av klær og tekstiler.

Bygdekvinnene er kjent for sitt engasjement for tradisjoner og videreføring av tidligere generasjoners «overlevelsesteknikker». Fra å være ansett som en «museal aktivitet», er dette ferdigheter som kan vise seg å bli livsnødvendige i en krisesituasjon.

- Hva om strømmen plutselig blir borte i dagevis? Hva om internett bryter sammen? Hvordan er vi rustet til å greie oss uten den infrastrukturen hele vårt hverdagsliv i dag baserer seg på, spør Hartviksen.

Hennes eget - og komiteens svar for så vidt - er kunnskap.

- Vi er opptatt av å få oversikt over den kunnskapen som finnes for eksempel blant bygdekvinnene. 
 

Gjelder å ha en klatt surdeig

Komiteens medlemmer har også selv gått «the hard way» ved for eksempel lage å mat uten tilgang på strøm. Og hva gjør vi den dagen det for eksempel ikke skulle være mulig å oppdrive gjær

- Da gjelder det å ha en liten surdeigsklatt i beredskap. Hele komiteen var nylig på kurs hvor de blant annet lærte å bake brød av surdeig. Nå kan til og med komiteens leder Helge André Njåstad bake sitt eget surdeigsbrød, ler stortingsrepresentanten.

Rammes vi av en krisesituasjon, kan man ikke bare kaste alt som går i stykker. Vi må kunne reparere. Derfor valgte hun å besøke Stokke denne lørdagen. For her var det mye sjølbergingskompetanse på plass.

- Tanken med prosjekt Nøysom er at folk skal kunne komme med et slitt eller revnet plagg og få tips og råd til å kunne reparere tøyet selv. Ja, om så er hjelper vi gjerne med enkle syjobber og reparasjoner her i Bryggerhuskjelleren, sier Gro Johansen Hov.

 

IMG_4295
Ane fikk hjelp til å reparere et par bukser som var blitt ganske tjafsete nederst på buksebeinet. Nå diskuterer hun med Kirsti Lund om det kunne vært morsomt med noen livlige lapper her og der.

Folk som hater bruksanvisninger

De fleste husstander har nok en symaskin hjemme. Men Sigrun Kirkeberg, selv rutinert på symaskin og dreven håndarbeider, erfarer at den mange steder er lite i bruk. 

- Noen synes det blir for vanskelig å lære seg å bruke maskinen. Kanskje «hater» de bruksanvisninger. I unge menneskers travle hverdag kan terskelen bli for høy for å sette seg ned og gjøre selv enkle operasjoner, sier Kirkeberg.

Men hos bygdekvinnene kan de få frisket opp kunnskapene eller lære nye grep. Eldregenerasjonene har gjerne fått med seg verdier som nøysomhet, gjenbruk og sjølberging i oppveksten.

- Det er fint å oppleve at vi er så gammeldagse at vi er blitt  moderne, skyter Kirsti Lund inn med en god latter der hun koker byggrøt til de besøkende.

Nå om dagen er det «in» å ta vare på tingene sine, stelle pent med tøyet og reparere det som repareres kan.

- Der ønsker vi å være en hjelpende hånd. Skreddere er vi ikke, men bygdekvinnelaget har mange flinke håndverkere - folk som behersker de aller fleste ferdigheter og teknikker, sier Gro.


 

- Brenner for kulturarven

Som regel er det bare små grep som skal til for at den slitte buksa blir fullt brukbar igjen. Det fikk både stortingsrepresentanten og hennes datter Ane erfare. Selv hadde Hartviksen med seg et par skjørt som hun hadde droppet å bruke men som hun gjerne ville ha fikset. Ane hadde med seg en litt slitt bukse.

- Jeg brenner for kulturarven, overleveringen av kunnskap og de grunnleggende ferdigheter som disse kvinnene besitter. Den må ikke for noen pris gå tapt, sier Hartviksen.

Vil du vite mer om bygdekvinnelaget? Se her: bygdekvinnelaget.no
 

IMG_4287
Sigrun Kirkeberg er en av ressurspersonene i bygdekvinnenes prosjekt Nøysom. Hun har sydd, lappet og applikert «hele sitt liv». Ulrike Feldman fra Internasjonal kvinnegruppe i Stokke følger med på jobben.

Bakgrunn for prosjekt Nøysom

  • Norges Bygdekvinnelag vil inspirere til endring og bidra til at vi kan sikre bærekraftig forbruk og produksjonsmønstre.
  • Gjennom prosjekt Nøysom bringes kunnskapen formødrene hadde om sjølberging og det å nytte ressursene best mulig, videre.
  • Kunnskap om råvarer, produksjon og materialer øker bevisstheten om verdien av det vi har og inspirerer til gjenbruk og mindre konsum. 
  • Norges Bygdekvinnelag vil bidra til en mer bærekraftig hverdag med praktiske kurs - lokalt spesielt innenfor tradisjonsmat, råvarer, baking i ovn og på takke. Kurs arrangeres for medlemmer og andre som melder sin interesse.