Tekst: Siv Abrahamsen
Ishavskapteinen Akselsen ble tidlig på 1900-tallet kjent for sitt jaktinstinkt og imponerende prestasjoner som hvalfanger. Først jobbet han som skytter for N. T. Nielsen-Alonso-rederiet, der etter for Anders Jahres Kosmos rundt 1930. Kanskje var det sammenbruddet i hvaloljemarkedet i 1930-1931 som ga ham tid til å fokusere på byggeplanene.
I 1931/32 kjøpte Akselsen tomt. Tomta hadde lenge tilhørt Stokke frisinnede ungdomsforening, men nå fikk Akselsen altså erverve en del av eiendommen. Som alle de andre villaeiendommene på Villastrøket var tomta skilt ut fra Vestre Hvaal.
Huset bygd på én sesongs lønn
Hvalskytteren Akselsen sørget for solide inntekter til sin arbeidsgiver, samtidig som han også selv tjente godt på hvalfangsten. Med inntektene fra en sesongs arbeid finansierte han den største og mest staselige bygningen i området - med tilhørende uthus og lekestue.
Akselsen valgte en variant av villaene som den lokale byggmesteren Tor Kandall allerede hadde satt opp på feltet. Typisk for Kandalls villaer var valmede tak, kvist og glassveranda. Alle hadde liggende kledning og store vinduer i jugendstil med små ruter i de øverste rammene.
Lekestua som Akselsen fikk bygget, står fortsatt i hagen. Den ble nok flittig brukt av ekteparets stadig voksende barneflokk.
Akselsens villa som er den største av alle i Villastrøket, hadde tre stuer på rad: røykesalong, spisestue og dagligstue.
Om sommeren flyttet familien, som mange gjorde før i tida, ned i kjelleren. Der var det kjølig, og sommerukene var dessuten tida da hovedhuset skulle nedvaskes.
I 1937 kjøpte Akselsen enda mer areal fra ungdomsforeningen. Nå ønsket han å ha sin egen tennisbane.
![]() |
Solgløtt en gang rundt 1960. Foto: Privat. Utlånt av Signe Hultgren. |
Flere ble utskilt fra Sole
Også alle de andre eiendommene på Villastrøket er skilt ut fra gården som i dag kalles Sole, men som het Hvaal Vestre på 1800-tallet. Hvaal Vestre ble skilt ut fra gården Hvaal i 1861, og det var enken etter gårdbrukeren på Hvaal som fikk tildelt en plass der da ektemannen døde.
Hovedbygningen som står i dag, ble antakelig bygd av lensmann Hans Jørgen Gannestad Knudsen, som kjøpte eiendommen i 1904. Ifølge folketellingen fra 1910 bodde lensmann Knudsen på Sole sammen med sin kone og tre døtre, i tillegg til en kontorbetjent, en tjenestepike og en visergutt.
Lensmann Hans Jørgen Gannestad Knudsen døde i 1915, og enkefru Knudsen delte da opp eiendommen og bygde i 1920 det første huset i Villastrøket. Eiendommen het først Seiertun, men da den ble solgt i 1936 til Eckhoff, fikk den navnet Fagertun.
Deretter ble de øvrige villaene bygd med noen års mellomrom, mens Hvaal vestre ble solgt rundt 1918 til Stokke private middelskole. Tomtesalget var en del av finansieringen av skoledriften.
Alle villaeiendommene har egne navn, og eiendommene Lunheim, Vollen og Horgen ble alle bygd på 1920-tallet.
Vollen ble bygd av Jacob Erland Kristiansen og Emily (f. Henriksen) midt på 1920-tallet. Før de bygde hadde de et småbruk på den sørlige delen av Ravnø, som ble Amerikalinjens feriested. Kristiansen var premierløytnant og ligningssjef i Stokke.
Badehuset fra 1930 står fremdeles
Lunheim ble oppført i 1925 av skipsfører Meyer og hans kone Constance (f. Prebensen). Horgen ble bygd av styrmann Hans Hansen Horgen og kona Constance (f. Bergan). På Horgen står fremdeles badehuset fra 1930. Her kom naboer og venner for å vaske seg på lørdager.
En av villaene har fremdeles navnet Hvaal Vestre i matrikkelen, men da den ble oppført i 1932, ga eieren Konstanse Hope også denne eiendommen navnet Solgløtt. Fru Hope var fra gården Steinsholt i Stokke og ble enke tidlig på 1930-tallet med seks barn. Hennes mann, Bertin, hadde vært lærer på Melsom skole.
De to siste villaene som ble bygd før krigen var Nordvang og Soltun. Nordvang ble bygd av Bergan, og enkefru Bergan bodde her i mange år etter hans død. Hun hadde høner og solgte egg på torvet i Tønsberg og leide ut andre etasje.
Frøken Aarholt
Foruten Solgløtt, hvalskytterens villa, bestod alle villaene opprinnelig av to boenheter, en i første og en i andre etasje. Slik var det også på Soltun, som ble bygd av lærerinnen Line Aarholt. Line var lærerinne både på Løke og på Vaktberg skole for flere generasjoner stokkefolk. Hun leide hos naboen Horgen da hun bygde villaen på Soltun. Line Aarholt bygde en egen leilighet til sin mor i andre etasje, men bare noen uker før innflytting døde moren.
Lines søster Halldis var også lærerinne, og da hun ble pensjonist, flyttet hun inn på Soltun, og de to søstrene bodde sammen de siste årene av sine liv.
De som har barndomsminner fra Villastrøket forteller om lek i de store hagene og fantastiske moreller. Villastrøket er et godt bevart boligområde med vakre bygninger i jugendstil, og morellene er fremdeles gode!
![]() |
Line Aarholt med elever på Vaktberg skole 1950. Kilde: Stokke historielag på Facebook. |
Faktaboks
Eiendommene i Villastrøket – fra nord til sør:
- «Gården Sole», Hvaal Vestre – utskilt fra Hvaal i 1861 og første gården eid av Andrea Tomasdatter.
- Soltun – bygd 1933 av Line Aarholt
- Horgen – bygd 1929 av Hans Hansen og Konstanse (f. Bergan) Horgen
- Nordvang – bygd 1932 av Nils Kristian og Karen Johanne Bergan
- Solgløtt 2 – bygd 1932/33 av Konstance Hope.
- Lunheim – bygd 1925 av Ernst Meyer, kona het Konstanse Marie Prebensen.
- Vollen – bygd like etter 1920 av Jacob Erland og Emily (f. Grenman Henriksen) Christiansen
- Seiertun – bygd like etter 1920 av enkefru Knudsen.
- Skogro – bygd like etter 1950 av Martin og Elna (f. Akselsen) Eckhoff
- Solgløtt – bygd 1932 av Aksel Akselsen